De quiz

Hoe werkt de Mood Analyser?

De Mood Analyser is een programma dat het nieuws analyseert. Is de stemming in de media over een bepaald onderwerp negatief of positief? Lees onderstaande uitleg over dit instrument goed door. Hoe beter je het systeem snapt, hoe beter jij zelf kunt inschatten welk aandeel deze week het winnende aandeel wordt!

De Mood Analyser is gebaseerd op het lopende en baanbrekende onderzoek van prof. Dr. M. de Rijke op het Informatics Institute van de Universiteit van Amsterdam en speciaal voor Markt voor Vrede aangepast om nieuws over de situatie in een conflictgebied te kunnen analyseren.

Uitslagen

De wekelijkse scores van de Mood Analyser kun je hieronder terugvinden! Let op: De markt begint in week 12. De twee scores daarvóór (week 10 en week 11) zijn indicaties. Je kunt de nieuwsberichten uit die weken bekijken om te zien hoe de score onderbouwd wordt, zodat je bij de start van de markt goed weet hoe de Mood Analyser werkt!

          Weeknummer           
     Score Mood Analyser     
 10 4
 11 nog niet bekend
 12 nog niet bekend
 13  nog niet bekend
 14 nog niet bekend
 15 nog niet bekend

De theorie


Figuur 1: Screenshot van het programma 'Mood Analyser' tijdens de vorige handelsperiode (december 2008) Doe rechtermuisklik en 'Afbeelding bekijken' om het volledige scherm te zien.

 • De Mood Analyser plukt de berichten van onze site uit nieuws>achtergronden.

 • Elk bericht wordt doorgelopen op woorden en woordcombinaties. Elk woord krijgt een positieve of negatieve score.

 • Er wordt hierbij ook gekeken naar woordcombinaties: bijvoeglijke naamwoorden en sommige bijwoorden versterken zelfstandige naamwoorden. Zo is ‘niet leuk' toch negatief, hoewel ‘leuk' een positief woord is.

 • Alle scores in een bericht worden opgeteld en gemiddeld, tot er een totaalscore per bericht uitkomt.

 • Vervolgens wordt een bericht in zijn geheel zelf ook geanalyseerd: Is dit iemands mening? Is dit feitelijk? Is dit subjectief? Is dit herhaling van een al eerder geanalyseerd bericht? Een bericht krijgt hiervoor nog een extra score op zwaarte en relevantie.

 • Al deze aspecten worden meegenomen in de uiteindelijke score per week. Hierin worden de scores van elk bericht meegeteld en komt er een gewogen gemiddelde, rekening houdend met de hiervoor genoemde elementen.

 • De uiteindelijke score is een getal. Dit getal bepaalt het winnende aandeel.

 • Een week later wordt een nieuwe score berekend, enkel en alleen gebaseerd op de berichten van deze nieuwe week. Eerdere scores staan hier dus los van.

Wat moet ik doen om de score goed te voorspellen?

 • Elke maandag om 17:00 uur wordt er een nieuwe score bekend gemaakt, gebaseerd op alle berichten van de week ervoor tot en met vrijdagnacht. Berichten die op maandag binnengekomen zijn, tellen dan dus nog NIET mee! Eerdere scores, of gebeurtenissen van een eerdere week, worden ook NIET meegenomen in de nieuwe score.

 • Alleen de berichten die op onder nieuws>achtergronden staan worden geanalyseerd, berichten die onder nieuws>webnieuws verschijnen dus niet. Informatie uit deze berichten kan echter wel verschijnen in Foto Fantasie of in de dagelijkse quizvraag. Neem deze berichten dus ook altijd even door!

 • Lees alle berichten goed door van begin tot einde. Soms staat in een negatief bericht ook een positieve noot, of andersom. Deze worden door de Mood Analyser meegenomen, dus moet jij ze ook meenemen in je handelsstrategie.

 • Maak zelf een lijstje waarin je alle berichten opneemt. Wat denk jij dat de score per bericht was? En is het een objectief of een subjectief bericht? Hoe zwaar zullen bepaalde bewoordingen wegen? Schat in wat de nieuwe score zal zijn.

 • Gebeurt er iets groots wat veel media-aandacht zal genereren? Reageer hier dan tijdig op en koop alvast nieuwe aandelen met de score erin die volgens jou gaat winnen. Hoe vroeger je de juiste aandelen koopt, hoe goedkoper je ze krijgt!

Credits verdienen

Wij doen ons uiterste best om de berichtgeving zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Is er echter toch iets gebeurd dat aan onze aandacht is ontsnapt en waar wij niet over schrijven? Mail het ons dan. Als we het écht niet hadden gezien, belonen we je oplettendheid met 50 credits!

Je kunt ons alleen attent maken op een nieuwsbericht als wij het bericht 24 uur na verschijning nog niet gepubliceerd hebben, met uitzondering van berichten die in het weekend in de media verschijnen; deze kun je ons pas op dinsdag doorsturen.

Je kunt alleen Nederlandstalige berichten insturen.

Euro's voor Vrede bepaalt of een bericht daadwerkelijk alsnog geplaatst zal worden: als iets in andere bewoordingen al geschreven is, of als iets niet genoeg nieuwswaarde heeft, dan zal het niet worden geplaatst en ontvang je geen credits.

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 scholieren
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 spelers
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >