De quiz

Onze experts

Verschillende experts over het Mindanao conflict in de Filipijnen zijn voor Upact actief. Ze geven gastlessen op scholen, werkten mee aan 'Even mailen met...' of zitten op de wekelijkse chat op het forum van Markt voor Vrede. Hieronder vind je meer informatie over deze experts. 

Boyen Baleva

Dit is Boyen Baleva, geboren in de Filipijnen en alweer zo'n zeven jaar woonachtig in Nederland. In 1995 behaalde hij zijn bachelor diploma Community Development aan de Universiteit van de Filipijnen. Hiervoor was hij al vanaf 1988 werkzaam als Community Organizer in Ifugao provincie en daarna als Assistant Field Operations manager in Nueva Vizcaya provincie voor de non-profit organisatie: Philippine Rural Reconstruction Movement. Van 1992 tot 1994 was hij onderzoeksassistent binnen het Cordillera regio gezondheidsprogramma in de Filipijnen. Verder geeft hij diverse trainingen binnen ontwikkelingsorganisaties en is hij actief als adviseur voor alternatieve ontwikkelingsinitiatieven. Toen hij in 2001 werkzaam was op het platteland in het noorden van de Filipijnen werd hij ontvoerd door militairen. Hij werd gemarteld en vals beschuldigd van illegaal wapenbezit. Een internationale hulporganisatie heeft hem uiteindelijk naar Nederland kunnen halen in 2003 waar hij asiel aanvroeg. Pas in 2006 vond hier in Nederland de hereniging met zijn familie plaats. Boyen is de coördinator van de Filipino Refugees in the Netherlands (FREN). Hij ondersteunt Filipijnse vluchtelingen die in Nederland terecht komen en strijdt voor sociale verandering in de Filipijnen. Boyen heeft naast zijn werkzaamheden binnen de Filipijnen Vluchtelingenorganisatie ook nog een betaalde baan als applicatie-beheerder voor een marketing- en communicatiebureau. Hij is getrouwd en heeft twee zoons van 12 en 14 jaar oud. Boyen ondersteunt markt voor Vrede met zijn inhoudelijke kennis en netwerk. 

André van der Stouwe

André van der Stouwe (1984) studeerde televisiejournalistiek in Zwolle. Sindsdien reist hij voor mediastichting lokaalmondiaal al vier jaar lang de wereld rond om films te maken over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals milieu, mensenrechten en voetbal in Afrika. Daarnaast schrijft hij voor Vice Versa, een vakblad over ontwikkelingssamenwerking. In zijn vrije tijd houdt hij zich vooral bezig met fotografie. In mei 2008 reisde André naar de Filipijnen om reportages te maken over landloze boeren en overbevissing voor de kust van Mindanao. Sindsdien gaat hij regelmatig naar de Filipijnen en is hij zo verkocht aan het land dat vanaf januari 2011 Manilla zijn nieuwe thuisbasis is. Je kunt de avonturen van Andre volgen in zijn Column. Hij zal tevens al jullie vragen over leven en werken in de Filipijnen beantwoorden tijdens een chat van de week. 

Evert de Boer

Ik wil jullie voorstellen aan Evert de Boer. In de jaren tachtig besloot hij na zijn technische opleiding voor twee en een half jaar als ontwikkelingswerker naar de Filipijnen te vertrekken. Bij terugkomst in Nederland was zijn betrokkenheid van het land zo groot dat hij actief aan de slag ging bij de Filipijnen Groep Nederland (FGN). Deze organisatie zette zich in de beginjaren vooral in om aandacht te vragen voor de schending van de mensenrechten onder de Marcosdictatuur (1972-1986). Nederland ondersteunt vanuit zijn ontwikkelingsbeleid basisinitia­tie­ven in de Filipijnen die gericht zijn op positiever­be­tering van de armste lagen van de bevol­king en besteedt aandacht aan de schending van de mensenrechten en verschillende conflictsituaties in de Filipijnen. De Filipijnen Groep Nederland wil een evenwichtige beeldvorming over de situatie in de Filipijnen in Nederland bevorderen en een bijdrage leveren aan de discussie over mondiale verhoudingen en ontwik­ke­lings­proble­ma­tiek. Evert de Boer houdt de ontwikkelingen in de Filipijnen nauwgezet bij en is een van de weinige Filipijnen-specialisten in Nederland. Evert zorgt voor inhoudelijke ondersteuning tijdens Markt voor Vrede.

Hiyasmin saturay

Hiyasmin Saturay is in 2006 als politiek vluchteling uit de Filipijnen in Nederland komen wonen. Deze stap naar Nederland leidt terug naar haar vader die al zolang ze zich kan herinneren politiek actief is in de strijd tegen mensenrechten schendingen en exploitatie in de Filipijnen. Op het eiland Mindoro, waar Hiyasmin en haar familie vandaan komen, hield zij zich voornamelijk bezig met verzet tegen een buitenlands mijnbouwbedrijf dat grote delen van het leefgebied van oorspronkelijke bewoners (mangyans) innam en vervuilde. In 2003 moest de familie uit veiligheidsredenen naar Manilla verhuizen waar ze als vluchteling in hun eigen land woonden. Toen Hiyasmins vader in 2003 voor een internationale mensenrechtenconferentie in Nederland was, bleek dat de situatie in de Filipijnen voor hem zo gevaarlijk was dat hij niet terug kon keren. Hij vroeg asiel aan in Nederland en pas in 2006 konden Hiyasmin en haar familie zich weer met hem herenigen in Nederland. Eenmaal in Nederland is Hiyasmin samen met verschillende leden van haar familie politiek actief geworden. Na haar VWO opleiding in India gevolgd te hebben is ze afgelopen jaar teruggekeerd naar Nederland waar ze zich op haar 19-jarige leeftijd voornamelijk bezighoudt met het organiseren van, en meedoen met allerlei activiteiten en evenementen rondom mensenrechten in de Filipijnen. Misschien bezoekt ze ook jouw klas voor de scholentour van Markt voor Vrede!  

Titia Schippers

Dit is Titia Schippers, ze is 26 jaar oud en werkt als landenmedewerker Filipijnen bij Amnesty International. Voor haar studie culturele antropologie heeft ze een aantal maanden onderzoek gedaan in de Filipijnen naar inheemse volkeren en hun rechten. Hier is haar betrokkenheid en interesse in de Filipijnen ontstaan. Nu werkt ze bij Amnesty International waar ze zich bezighoudt met uiteenlopende thema's zoals politiek geweld, seksueel geweld tegen vrouwen of rechten van migranten in de Filipijnen. Titia zal voor de scholentour verschillende scholen in Nederland bezoeken. 

Michael Sarcauga

Mag ik je voorstellen aan Michael Sarcauga. Hij is geboren in een klein dorp op het eiland Mindanao in de Filipijnen. Door zijn studies antropologie in de Filipijnen en kinderrechten in Nederland heeft hij zichzelf gespecialiseerd op het gebied van mensenrechten, kinderrechten, persvrijheid, interreligieus dialoog en conflictresolutie. Voor zijn onderzoek is hij teruggekeerd naar de Filipijnen om voor het Task Force Gedetineerden van de Filipijnen (TFDP) informatie over mensenrechtenschendingen te verzamelen en documenteren. Hierdoor werd hij blootgesteld aan de afschuwelijke werkelijkheid van zijn regio. Hij verzamelde bewijzen van schendingen van de mensenrechten om de slachtoffers te helpen vechten voor gerechtigheid. "Ik voelde me zo verbonden met deze verhalen dat ik politiek activist ben geworden". Verder heeft hij van 2001 tot 2006 als journalist voor verschillende kranten en bladen in de Filipijnen gewerkt. Als journalist en politiek activist voelt hij zich sterk verbonden met onderwerpen als persvrijheid en de bescherming van journalisten in zijn thuisland. "Sommige van mijn collega's voelen zich gedwongen om mee te gaan in het corrupte systeem omdat ze zich niet veilig voelen om de volledige waarheid te schrijven. Ik wil me graag inzetten voor persvrijheid en ontwikkeling in Mindanao maar zoals ik altijd zeg; er kan geen vrijheid van pers en journalistiek zijn in condities van armoede, corruptie en angst". Michael schrijft voor Markt voor Vrede. Zijn artikel is terug te vinden bij "even mailen met". 

Elske Schouten

"Mijn eerste interview ooit ging over de Filippijnen. Ik had namelijk een oudoom die daar missionairis was geweest en altijd de prachtigste verhalen kon vertellen. Die interviewde ik voor het vak Nederlands op mijn middelbare school" Dit was het begin van Elske's carrière als journalist. Zo'n 15 jaar na dit interview was ze voor het eerst in de Filipijnen, dit keer als correspondent voor NRC Handelsblad en nrc.next. Inmiddels is ze al bijna zes jaar journalist voor NRC. Twee jaar geleden verhuisde ze naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, om verslag te doen over alle landen in de buurt. Al toen haar oom in de jaren zeventig in het zuiden van de Filippijnen woonde, was het daar gevaarlijk. Nu wordt er nog steeds gevochten. "Toen ik zelf in Mindanao was, hoorde ik hoe het is om in zo'n conflictgebied te leven. Ik heb daar mensen geïnterviewd die al een jaar in een vluchtelingenkamp woonden. De mensen die in de stad woonden, bleven ‘s avonds binnen omdat ze bang waren. Een mevrouw vertelde hoe bij haar etensstalletje een bom was ontploft; een van haar collega's was op slag dood. Inmiddels praten de regering en rebellengroepen weer over vrede, maar dat lijkt nog erg ver weg." Je kunt Elske het hemd van het lijf vragen over Journalistiek in Zuid-Oost Azie tijdens een chat van de week. 

Angie M. Gonzales

Angie werd geboren in 1967 en heeft medicijnen gestudeerd aan de universiteit van de Filipijnen. In 1991 behaalde ze haar diploma als arts en is aan de slag gegaan op het platteland van de Filipijnen. Hiermee maakte ze een bewuste keuze om niet voor het grote geld te gaan, maar om zich in te zetten voor de mensen op het platteland die goede gezondheidszorg het hardst nodig hebben. Ze is werkzaam geweest voor verschillende non profit organisaties zoals Community Health Education, Services and Training in the Cordillera Region (CHESTCORE) en het Community Medicine Foundation. Hiernaast vond ze ook nog tijd om als docent gezondheidszorg en medicijnen les te geven op verschillende Hogescholen in de Filipijnen. In 2006 kwam ze samen met haar twee zonen Kyle en Kalil naar Nederland om zich te herenigen met haar man die hier politiek asiel gekregen had. Angie is de voorzitter van het bestuur van de Stichting voor Filippijnse Kinderen. Een organisatie die zich inzet voor de rechten en het welzijn van Filipijnse kinderen in de Filipijnen en in Europa. Misschien komt Angie wel bij jou in de klas voor de scholentour van Markt voor Vrede. 

Henk Ankoné

Dit is Henk Ankoné. Voor zijn studie aardrijkskunde deed hij in de jaren 70 onderzoek naar landhervorming in de Filipijnen. Land is een belangrijke bestaansbron en daarom ook vaak onderdeel van conflicten. Ook zijn privé leven speelt de Filipijnen een rol, hij is namelijk getrouwd met een Filipijnse vrouw. "Via deze familiebanden kom ik regelmatig op de Filipijnen. Dat levert ook persoonlijke inzichten op die wat dieper gaan dan het nieuws en academisch onderzoek." vertelt hij. In zijn vrije tijd is hij tevens bestuurslid van de Stichting Kapatitran die zich inzet  voor kinderen in de Filipijnen. Kapatiran steunt gezinnen die het moeilijk hebben door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze hun kinderen naar school kunnen sturen, verder hebben ze een tehuis voor straatkinderen en een project dat jongeren die in de gevangenis hebben gezeten helpt weer in de samenleving te functioneren. Je kunt Henk spreken in de eerste week van de Markt op de "chat van de week". 

Sanne Groen

Sanne Groen (27) studeerde Cultuurpsychologie en Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast haar studie was ze jarenlang werkzaam als onderzoeksassistent. Op die manier deed ze ervaring op in het uitvoeren van verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek en verrichte zij ook diverse redactionele werkzaamheden. In haar afstudeeronderzoek verdiepte Sanne zich in de problematiek van Mindanao. Haar onderzoek ging voornamelijk over de vraag of er nog steeds spanningen aanwezig zijn onder de gewone bevolking van Mindanao, bestaande uit christenen en moslims. Om een beeld te krijgen van de oorzaken van de conflicten heeft ze zich verdiept in de politieke, economische en sociaal-culturele geschiedenis van het land. Sanne is dus op academisch gebied goed op de hoogte over het conflict in Mindanao, zowel in de geschiedenis als in de beleving onder de bevolking vandaag de dag. Sanne heeft een artikel geschreven over haar onderzoek dat je terug kunt vinden op deze website tijdens de Markt. 

Kees Gootjes

Na een Bachelor opleiding Financiën in Canada, haalde hij zijn Master of International Development Studies diploma aan de Universiteit Utrecht. Als onderdeel van deze Master heeft hij onderzoek gedaan in de kledingindustrie in Cambodja. Momenteel werkt Kees als Projectmanager Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Beleggen bij VBDO. VBDO richt zich op de vraag- en aanbodkant van de Nederlandse financiële markten en Kees is verantwoordelijk voor de aanbodkant. In dit kader onderzoekt hij (Nederlandse) kapitaal aanbieders om inzicht tekrijgen op welke manier zij invulling geven aan duurzaamheid in hun investeringen. Kees is dus op de hoogte van de Nederlandse economie en de werking van de beurs. Voor tips over handelsstrategieën moet je dus bij Kees zijn. Dit kan tijdens de eerste "chat van de week" van Markt voor Vrede. 

Nanette Hogervorst

Nanette Hogervorst is naast haar studies Communicatie en Internationale Bedrijfscommunicatie als vrijwilliger voor verschillende organisaties uitgezonden naar het buitenland om zich bezig te houden met thema's als ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Als landenmedewerker Filipijnen bij Amnesty International is ze verschillende keren op de Filipijnen geweest. Haar expertise ligt voornamelijk bij politiek geweld en de straffeloosheid van vrouwelijke Filipina's die in het buitenland werken. Door de tijd die ze in de Filipijnen heeft doorgebracht, zowel voor werk als privé en een aantal Filipijnse vrienden in Nederland heeft ze het gevoel goed bekend te zijn met de Filipijnse cultuur. Je kunt Nanette ontmoeten tijdens de scholentour bij jouw in de klas. 
Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >