De quiz

Veelgestelde vragen

Er zijn altijd wel wat dingen die je je afvraagt. Speciaal voor jou hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons een mail.

Wat is Markt voor Vrede?

Markt voor Vrede is een online aandelenmarkt, waarop wordt gehandeld in een maatschappelijk onderwerp. Markt voor Vrede 3.0 gaat over de stemming in de media over DR Congo. Lees hier meer.

Wat is het doel van het spel?

Credits verdienen. En dat kan op twee manieren.

1. De goede aandelen uitkiezen
Bij Markt voor Vrede gaat het erom de aandelen te kopen, die volgens jou weergeven wat de stemming in de media van afgelopen week is over de situatie in DR Congo. Wekelijks maken we op maandagmiddag om 17:00u de score van de Mood Analyser bekend. Als je een aandeel met de juiste score hebt, krijg je bonuscredits per aandeel dat je bezit. Bovendien krijg je ook extra credits voor de aandelen die het winnende aandeel omringen. Het loont dus om je aandelenbezit te spreiden! Op 14 april maken we de slotscore bekend. Voor elk aandeel in jouw bezit dat hetzelfde is als de uitkomst van de slotscore krijg je extra veel bonuscredits.

2. Speculeren aan de hand van nieuwsberichten
De Mood Analyser zal een negatievere score afgeven wanneer er veel slecht nieuws komt en een positievere score wanneer er veel goed nieuws komt. Als er dus een heel positief bericht in het nieuws komt, is het verstandig om negatieve aandelen te verkopen en positieve aandelen te kopen. De prijs van een aandeel gaat omhoog als meer spelers het aandeel kopen. Andersom gaat de koers omlaag als het aandeel wordt verkocht. Basisregel is dat hoe meer mensen een aandeel willen hebben, hoe hoger de koers van dit aandeel stijgt. Dus zorg dat je de eerste bent met het aanschaffen van het goede aandeel!

Waarom gaat het soms opeens over Burundi?

Mei 2008: Het projectteam van Markt voor Vrede zat om tafel. Welk conflict zouden we nu eens onder de loep nemen? Het Grote Meren conflict! Daar was al lang grote mediastilte over. We waren er al snel uit: Rwanda, daar hoorde je nog wel eens iets over, die wilden we niet. Nee, de vergeten landen zouden we nemen: DR Congo en Burundi!

Oktober 2008: De hel breekt los in DR Congo. Opeens zitten alle media er bovenop en buitelen verslaggevers over elkaar heen om als eerste te berichten over de rebellen, de gevechten, de plunderingen maar ook de kleine succesjes richting vrede. DR Congo is opeens mediageniek. 

En Burundi? Wat daar allemaal gebeurt, wordt nog steeds sterk onderbelicht en nu al helemáál, nu het grote buurland zoveel aandacht opslokt. Vandaar dat we besloten hebben om te blijven bij onze eerste beslissing: de Markt en alle handel gaan alléén over DR Congo, om verwarring te voorkomen. Maar daaromheen besteden we ook aandacht aan Burundi: in de scholentour, in de 'Chat van de Week' en zo nu en dan op de site.

Hoe koop ik aandelen?

Klik op een aandeel bij Alle Aandelen, dan zie je het scherm om aandelen te kopen of te verkopen. Bij Mijn Aandelen kan je de aandelen die je al in bezit hebt verhandelen door op het linkje te klikken.

Het eerste aandeel heet '-50 t/m -35', het volgende aandeel '-34 t/m -25', daarna komt '-24 t/m -20'. Waarom is de verdeling zo raar?

De score van de Mood Analyser valt altijd tussen de -50 en 50. -50 betekent dus dat het nieuws zo negatief mogelijk is. 50 betekent dat er alleen maar positieve dingen zijn verteld in de media. 0 is neutraal. In praktijk echter, zal er in negatieve berichten ook iets positiefs worden genoemd en in positieve berichten ook iets negatiefs. Als er bijvoorbeeld bericht wordt dat er heel veel geweld is, dan kan er bij staan dat er vaart achter nieuwe vredesonderhandelingen wordt gezet. Dat is positief. De score zal dan ook nooit -50 of 50 zijn. Daarom is deze verdeling gemaakt. 

Dit houdt dus ook in dat je berichten echt goed door moet lezen; als je dit niet doet en alleen de koppen leest, dan mis je cruciale informatie! 

Zijn er nog andere manieren om credits te verdienen?

Elke dag verschijnt er een Quizvraag. Je kunt ook credits verdienen door zelf een quizvraag in te dienen. Op maandag 17:00 krijg je extra credits als je de juiste aandelen in bezit hebt. Als klap op de vuurpijl kun je ook nog eens credits verdienen met spelletjes als Foto Fantasie in het forum!

Als ik aandelen koop en ze onmiddellijk weer verkoop, verlies ik credits. Hoe kan dat?

Op de aandelenbeurs betaal je normaal gesproken voor elke aankoop of verkoop transactiekosten. Op Markt voor Vrede rekenen we geen transactiekosten. Weliswaar vindt er bij elke transactie een percentuele afronding plaats, maar dat creditverlies is verwaarloosbaar klein. Wel is het zo dat je bij iedere transactie de prijs voor een aandeel betaalt of ontvangt, die het aandeel ná de transactie waard zal zijn. Wanneer je bijvoorbeeld 1 exemplaar van het aandeel '1 t/m 3' verkoopt, ontvang je niet de huidige koers van 53.01, maar ongeveer 52.96. Zorg dus dat je goed nadenkt over je transacties!

Sommige onderdelen van de site doen het niet. Wat nu?

Om Markt voor Vrede te bekijken moet je cookies en JavaScript aan hebben staan. Voor de grafieken is Flash nodig. Aangeraden wordt om te beschikken over een recente browser: Firefox werkt het beste.

De cijfertjes kloppen niet. Hoe komt dat?

Alle getallen (koersen en credits) worden berekend met 20 decimalen, dat kan er soms voor zorgen dat 0,00 wordt aangegeven als zijnde gestegen of gedaald. Dat is dus ook echt zo.

Ik heb geen credits meer en ook geen aandelen. Eigenlijk heb ik niets. Is het spel dan over?

Als je niks meer hebt, of je kunt niet verder, dan kun je een faillissement aanvragen. Klik op Contact, en stuur een mailtje met als als tekst: ‘faillissement aanvragen'. Je aandelen worden verkocht en je krijgt een nieuw startpakket. Tijdens de looptijd van de markt kan je dit twee keer doen.

Wat is een Twitter ID en wat kan ik ermee??

De Twitter ID, die je in je profiel ziet staan, is je inlognaam voor de website www.twitter.com. Op deze website kun je met korte zinnetjes bijhouden waar je mee bezig bent en deze worden vervolgens automatisch in je Markt voor Vrede profiel bijgewerkt!

Nog leuker is het als je instelt dat je via smsjes of instant messenger kunt updaten. Als je dan op vakantie bent, kun je toch in je profiel laten weten wat je aan het doen bent, zonder een computer in de buurt te hebben! Smsjes kosten natuurlijk wel geld (het reguliere tarief van je eigen telefoon provider), dus we hoeven het niet elke keer te weten als je op de wc zit.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe vraag ik een nieuwe aan?

Een nieuw wachtwoord kun je hier aanvragen

Ik heb een andere vraag. Waar kan ik die stellen?

Stuur een mailtje, of drop je vraag in het forum.

Waar vind ik meer informatie over dit soort markten?

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 scholieren
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 spelers
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >