De quiz

Hoe werkt Markt voor Vrede?

Op Markt voor Vrede gaat het erom dat je credits verdient. Als jij aandelen weet te kopen bij een lage koers en weet te verkopen bij een hogere koers, verdien je credits. Zo simpel is het. Ter illustratie geven we je wat extra uitleg en een voorbeeld. Je kunt ook hier de demo bekijken!

De start

Op Markt voor Vrede 3.0 handel je in de mediastemming over de situatie in DR Congo. Als de markt begint, ontvang je 2500 credits en een mandje met aandelen. In dit mandje zit van elk aandeel één exemplaar. Je hebt tot het einde van de markt (9 april) de tijd om zoveel mogelijk credits te verdienen. Dan kan je namelijk mooie prijzen winnen... En om dat voor elkaar te krijgen, moet je gaan handelen!

Voorbeeld:

Lotte doet mee aan Markt voor Vrede. Zij heeft een mandje met alle soorten aandelen gekregen, waarbij ieder aandeel 50 credits waard is. Op de site ziet ze dat er positieve berichten staan over DR Congo. Lotte gaat snel aandelen kopen.

Lotte koopt de aandel
en '11 t/m 15', '16 t/m 20' en '21 t/m 25', de andere aandelen wil zij liever kwijt. Lotte is niet de enige die dit denkt en de vraag naar deze aandelen stijgt. Het gevolg: de prijzen van de aandelen '11 t/m 15', '16 t/m 20' en '21 t/m 25' stijgen tot respectievelijk 72, 65 en 62 credits, terwijl de prijzen van de overige aandelen zakken tot onder de 20.

Er is nieuws  

Een paar dagen later veranderen de vooruitzichten. Er vinden rellen plaats in DR Congo. Er komen veel negatieve berichten in de media. Na het lezen van deze informatie moet je snel gaan handelen, want als jij de eerste bent die 'lagere' aandelen koopt, verdien jij de meeste credits.

Voorbeeld:

Lotte heeft het nieuws goed in de gaten gehouden en besluit haar aandelen '21 t/m 25' te verkopen (voor 60 credits) en geld te steken in de aandelen '-5 t/m -3' (voor 70 credits). Minder goed geïnformeerde handelaren (zoals Bart) volgen Lotte, maar verliezen credits: zij kunnen voor hun aandelen '21 t/m 25' gemiddeld nog maar 50 credits krijgen, en kopen de aandelen '-5 t/m -3' voor gemiddeld 78 credits.

De markt sluit 

Op 9 april wordt Markt voor Vrede gesloten. De laatste score van de Mood Analyser wordt bekend gemaakt op 14 april. Mensen die het aandeel met het juiste getal erin in hun bezit hebben, winnen veel extra credits. Ook voor de aandelen die het winnende aandeel omringen, worden extra credits uitgekeerd!

Voorbeeld:

De markt is gesloten en de laatste score van de Mood Analyser is -18. Lotte krijgt voor elk aandeel '-19 t/m -15' in haar bezit 100 credits ´bonus´. Voor elk aandeel '-24 t/m -20' en '-14 t/m -10' krijgt zij bovendien respectievelijk 50 en 30 credits. Lotte heeft vijf aandelen '-19 t/m -15', drie aandelen '-24 t/m -20' en vier aandelen '-14 t/m -10'. Zij ontvangt dus in één klap 770 credits.

Euro's voor Vrede maakt de balans op: Lotte heeft gedurende de 6 weken handelen 750 credits gespaard. Zij had nog 1500 credits in aandelen zitten en ontvangt 770 credits bonus. In totaal heeft zij 3020 credits. Zij is niet de beste, maar heeft wel meer credits dan Bart. Bart had een eindscore van 1230 credits...

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 scholieren
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 spelers
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >