De quiz

Over Markt voor Vrede

Markt voor Vrede is een online aandelenmarkt waarin gehandeld wordt in de mediamood ten opzichte van een conflictgebied. Deze editie van Markt voor Vrede 5.0 gaat over de ontwikkelingen in Mindanao op de Filipijnen. U kunt met uw klas meedoen met de rondes die van start gaan op 14 maart 2011. Inschrijven? Dat kan hier!

Aandelenhandel stimuleert nieuwsgierigheid

Op Markt voor Vrede kopen en verkopen deelnemers aandelen in percentages. Centraal staat de vraag: Wat is de stemming in de media over de situatie in de Filipijnen de afgelopen week? Door het nieuws goed bij te houden, kun je voorspellen wat de uitkomst van de Mood Analyser zal zijn. Als een krant bijvoorbeeld schrijft dat hulporganisaties succes boeken, dan is dat positief nieuws. Je kunt dan het beste aandelen met een laag percentage (-50 t/m -35 is de stemming van de media) zo snel mogelijk verkopen, voordat iedereen de aandelen verkoopt en de prijs daalt. Elke maandag om 17:00 uur maakt Upact de uitslag van de Mood Analyser over de mediamood van afgelopen week bekend. Wie de juiste aandelen in handen heeft, krijgt extra credits. De deelnemers met de meeste credits winnen een prijs.

Lees meer over de werking van de markt>

Waarom Markt voor Vrede?

Upact vindt het belangrijk dat jongeren inzicht krijgen in hoe moeilijk het is om te werken aan vrede en veiligheid in conflictgebieden. We willen daarom met Markt voor Vrede een breed scala aan informatie aanbieden, waarin zoveel mogelijk invalshoeken op ontwikkelingen in de Filipijnen onder het voetlicht worden gebracht. Wat gaat goed, wat kan beter? De markt stimuleert deelnemers om de informatie tot zich te nemen.

Markt voor Vrede inzetten in de les

Markt voor Vrede is een kant-en-klaar lespakket. Meedoen met uw klas aan Markt voor Vrede kost u niet veel lestijd. Upact biedt docenten ondersteuning. Een gastdocent van Upact verzorgt een introductieles bij u op school. Tijdens de les ontvangen uw leerlingen uitleg over het conflictgebied en het spel. De leerlingen kunnen na de les zelfstandig op Markt voor Vrede aan de slag. Via de website kunt u uw leerlingen en hun individuele prestaties volgen.

Gedurende de looptijd van de markt bestaat de mogelijkheid om een expert uit te nodigen die op uw school met leerlingen het gesprek aangaat over de situatie in de Filipijnen. Hier vindt u informatie over de experts waarmee we deze markt samenwerken. Wij vragen een vergoeding van €50,- voor deelname aan deze Scholentour. Om deelname aan de markt te stimuleren en verdieping te bevorderen, leveren wij ook een Praktische Opdracht aan voor de vakken economie en  maatschappijleer. Mocht u Markt voor Vrede 5.0 vakoverstijgend willen gebruiken en koppelen aan een ander vak, laat dat ons weten. We assisteren u graag bij het ontwikkelen van een passende opdracht.

Earth Charter

Upact voert Markt voor Vrede binnen het kader van de Earth Charter uit. De Earth Charter is een handvest van principes voor een duurzaam beheer van de aarde, sociale rechtvaardigheid en voor vrede. Doel van de Earth Charter is om mensen te inspireren om in hun eigen omgeving een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Benieuwd naar wat jij kunt doen?

Lees meer>

People Building Peace

Met Markt voor Vrede geeft Upact invulling aan de uitgangspunten van People Building Peace Nederland. People Building Peace Nederland is een samenwerkingsverband van een groot aantal Nederlandse organisaties. Samen werken zij aan het voorkomen van gewelddadige conflicten.

Lees meer>

Colofon

Markt voor Vrede 5.0 wordt dankzij steun van Cordaid mogelijk gemaakt en is ontwikkeld door Upact. Upact ontvangt structurele steun van Oxfam Novib voor de uitvoering van haar projecten. Het projectteam voor Markt voor Vrede 5.0 bestaat uit Christijn Hesselink, Christa de Visser en Willemijn van Kol.

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >