De quiz

Wat kan jij doen voor Sudan

Denk je dat je in je eentje niets kunt beginnen om de mensen in Sudan te helpen? Dat heb je mis! Alle verbeteringen beginnen bij één persoon, iemand die vindt dat het genoeg geweest is. Draag ook je steentje bij en lees wat je kunt doen!

Wil je eerst weten wat jouw (onbewuste) bijdrage aan conflicten in de wereld is? Doe de test. Wil je je meer algemeen inzetten voor een betere wereld? Plant dan een virtuele boom of doe een wereldverbeterende daad! Hieronder nog wat manieren waarop jij zelf iets kan doen voor een betere wereld. 

drum4sudan

Sta jij achter de global beat for peace? Teken dan hier de petitie voor Vrede en gelijkheid in Sudan. 


Voor meer informatie: www.drum4peace.nl
voor vragen: drum4sudan@gmail.com

Doe wat je kan voor sudan!

Vind je het ook zo raar dat Sudan zo weinig in de media is terwijl er daar vreselijke dingen gebeuren. Era en Ola leggen je uit wat je zelf kunt doen om hier verandering in de brengen. 

Goede producten

`EEN` heeft 52 producten op een rijtje gezet waarmee je helpt de armoede in de wereld te bestrijden. Check it out!

Stuur een mail naar Omar al bashir

Stuur via de site eyesondarfur een brief naar de regering van Sudan! Amnesty International US heeft op dit moment door middel van vernieuwde satelliet technologie twaalf dorpen in hun vizier die gevaar lopen aangevallen te worden door de Janja Weed, de regering of andere vijandelijke groeperingen. Stuur hier een e-mail naar Omar-Al-Bashir. Het enige wat je hoeft te doen is je naam in te vullen.  Organiseer een Conferentie
Organiseer samen met wat vrienden een conferentie op je school over Sudan. Euro's voor Vrede kan je voorzien van informatie materiaal. Zorg dat de lokale pers er op af komt om te filmen of foto's te maken of schrijf er een stuk over in je schoolkrant. Het redactieadres van je lokale krant is gemakkelijk te vinden via het internet.

Schrijf een artikel

Ga op zoek naar informatie over Sudan en schrijf een artikel over de situatie in het land en wat jij vind dat er zou moeten veranderen. Op het internet kun je ontzettend veel bruikbare informatie vinden, bijvoorbeeld via wikipedia, google of nieuwssites. Ook op marktvoorvrede.nl is genoeg achtergrondinformatie en recent nieuw te vinden. Pimp je stuk met wat fijne foto's van bijvoorbeeld IRIN media en probeer het te publiceren in je lokale krant of schoolkrant.

Kom op TV

Zo kun je bijvoorbeeld proberen met een zelfgemaakt t-shirt over Sudan op televisie te komen. Er zijn verschillende programma's, zoals "de wereld waait voort", waar je gratis in het publiek kan zitten. Probeer dan de aandacht te trekken van de camera en je t-shirt op de buis te krijgen.

Een Ludieke Actie

Je kunt natuurlijk ook een flashmop organiseren. Een flashmop is grote groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet, en daarna weer uiteen valt. Flashmops worden veelal georganiseerd via sociale media zoals facebook, twitter, hyves en fora. De foto hier geeft je een idee hoe het eruit kan zien. Zorg ervoor dat wat je doet met de groep mensen duidelijk gekoppeld is aan Sudan.

Lever je oude mobieltje in

Niza zamelt de telefoons in en laat ze recyclen. Goed voor het milieu én goed voor Afrika. Want voor elk geschikt toestel krijgt Niza van het recyclebedrijf een vergoeding van zo'n 2,50 euro. Bruikbare toestellen gaan naar Afrika. Zo komt jouw telefoon toch nog ten goede aan de Afrikanen.

Klik hier om jouw mobieltje te recyclen!

Houd een inzameling voor oude mobieltjes

Je kunt met vrienden, met je klas of zelfs met je hele school een inzameling houden om mobieltjes voor Afrika te verzamelen. Henk en Truus leggen je uit hoe:

Op dit moment zijn alle mobieltjes 'vuil'; er zitten grondstoffen in die oneerlijk zijn gewonnen in landen als Sudan en DR Congo. Je kunt bedrijven aanschrijven om voortaan eerlijkere grondstoffen te gebruiken (zie hierboven hoe je dat doet!). Maar zolang bedrijven niets doen, kan jij nog geen schone mobieltjes kopen.

Maar je hebt wel een andere keus! Kies voor een SIM-only abonnement of verleng je huidige abonnement ZONDER een nieuwe telefoon te nemen. Op die manier draag je in elk geval niet bij aan de verschrikkelijke situatie in Sudan.

Mail je mobiele telefoonmaatschappij

Hallo! Ik heb een mobiele telefoon die gemaakt is door uw bedrijf en ik wil er graag gebruik van blijven maken. Maar ik ben er niet blij mee dat de mensen die mijn telefoon gemaakt hebben vaak niet genoeg verdienen om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Zelfs niet als ze tien of twaalf uur per dag werken, zes of zeven dagen per week.

Ik vraag of u, als één van de grootste mobiele telefoniebedrijven ter wereld, ervoor kunt zorgen dat de fabrieksarbeiders die onderdelen maken voor uw telefoons een leefbaar loon voor een normale werkweek. Ook vraag ik of u ervoor wilt zorgen dat de werkdruk redelijk is, en mensen hun werk kunnen afmaken binnen een normale werkdag. Zorg er aub ook voor dat overwerk vrijwillig is en goed betaald. 

Ik hoor graag welke concrete maatregelen uw bedrijf treft ten aanzien van deze problemen.

Deze kaart versturen? Klik hier!

Schrijf electronicaproducenten een brief

Wist je dat jouw mobiele telefoon is gemaakt van goud - en van nog dertig andere metalen? Zonder deze metalen zouden onze mobieltjes, laptops en MP3-spelers niet functioneren. De electronica industrie gebruikt alsmaar meer zeldzame metalen om onze gadgets te kunnen maken! makeITfair onderzoekers hebben ontdekt dat arbeiders - en het milieu - in de hele wereld te lijden hebben, terwijl de grote electronica merken hun zakken vullen.

Doe met ons mee door een email te sturen aan de directeuren van deze bedrijven. Vraag hen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van de slechte omstandigheden voor mens en milieu bij de delving van metalen in de hele wereld! Klik hier om de mail te versturen.

Zamel geld in voor noodhulp

Zamel geld in en zorg voor een tent, dekens, een hygiënepakket, voedsel en veilig drinkwater voor een gezin. Of steun een van de andere projecten van onze partner Oxfam Novib. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 DAAR BEN IK

"Daar ben ik" laat zien hoe je door alles wat je hier door invloed hebt op het leven daar. Hoe meer mensen zich dat beseffen hoe meer we hier kunnen bereiken voor daar. Neem zelf een kijkje

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --
Top 5 scholieren
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >