De quiz

Moeilijk die moodanalyser? Op deze pagina vind je wekelijks de uitslag van de moodanalyser met analyse terug. Op die manier kun je achterhalen of jij de juiste inschattingen hebt gemaakt over het nieuws.

Analyse uitslag Mood Analyser marktweek 3

We zitten op drie kwart van de markt, nog één week te gaan. De spanning stijgt. Blijf je bovenaan staan deze laatste week, of tuimel je mijlenver naar beneden? Klimmen de gedoodverfde verliezers nog tot duizelingwekkende hoogtes in de eindstand? Jullie weten het ondertussen: je succes staat of valt met je interpretatie van het nieuws over Mindanao. Een verrassende eindstand van de Mood Analyser deze week; ondanks de gruwelen van afgelopen week eindigt de Mood Analyser ook nu positief, op +2.

Eerst het positieve nieuws:

1.Moro groep verbouwt koffie op grote schaal
2.Journalisten uit Mindanao volgen mensenrechten seminar van de EU
3.Filipijnse stamleden laten gegijzelden achter
4.Mangudadatus en de MILF komen een wapenstilstand overeen
5.VN en NDFP beloven kinderen van Mindanao te beschermen

De positieve berichten leken misschien wat ondergesneeuwd door de conflicten, ze waren er wel degelijk. Zo kwam er een plan van de regering om Mindanao te ontwikkelen, zowel op het gebied van vrede als economie. De Moro's zijn ondertussen al druk bezig om koffie te verbouwen. Journalisten spraken over hoe ze hun werk goed kunnen doen in de Filipijnen ondanks bedreigingen. UNICEF gaat helpen bij het beschermen van kinderen die terecht zijn gekomen in het gewapende conflict van Mindanao en uiteindelijk zijn de MILF en Mangudadatus toch tot een wapenstilstand gekomen. Een zeer belangrijke gebeurtenis. Na de vijf belangrijkste positieve berichten dan nu de meest negatieve.

1.Acht doden bij hinderlaag in Mindanao
2.Soldaten houden oorlogsvoerende partijen uit elkaar in Mindanao
3.Honderden Filipino's vluchten wegens onrust
4.Negen piraten omgekomen bij vuurgevecht
5.Drie doden door gewapende overval op bus

Hopelijk keert deze week de rust terug op Mindanao, want afgelopen week was het flink raak. Het conflict tussen de Mangudadatus en de MILF escaleerde behoorlijk deze week en heeft niet alleen geleid tot dodelijke slachtoffers, ook honderden mensen zijn op de vlucht geslagen. Naast dit conflict waren er ook piraten actief, met een busoverval waarbij drie mensen om het leven kwamen bijvoorbeeld. De vermoedelijke daders zijn gisteren tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven gekomen. En dan was er nog de verschrikkelijke gijzeling van leraren en kinderen. Zij werden gevangen gehouden in de jungle, maar zijn gelukkig weer veilig thuis. De daders (stamleden) eisten vrijlating van hun stamleider.
Ondanks de negatieve berichtgeving komt de eindstand toch op +2 uit.

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >