De quiz

Wil jij nog een keer teruglezen hoe de afgelopen weken de cijfers van de moodanalyser tot stand zijn gekomen? Hier zijn de uitgebreide analyses van de afgelopen weken terug vinden.

Analyse mood analyser week 3

We zitten op drie kwart van de markt, nog één week te gaan. De spanning stijgt. Blijf je bovenaan staan deze laatste week, of tuimel je mijlenver naar beneden? Klimmen de gedoodverfde verliezers nog tot duizelingwekkende hoogtes in de eindstand? Jullie weten het ondertussen: je succes staat of valt met je interpretatie van het nieuws over Mindanao. Een verrassende eindstand van de Mood Analyser deze week; ondanks de gruwelen van afgelopen week eindigt de Mood Analyser ook nu positief, op +2.

Eerst het positieve nieuws:

1.Moro groep verbouwt koffie op grote schaal
2.Journalisten uit Mindanao volgen mensenrechten seminar van de EU
3.Filipijnse stamleden laten gegijzelden achter
4.Mangudadatus en de MILF komen een wapenstilstand overeen
5.VN en NDFP beloven kinderen van Mindanao te beschermen

De positieve berichten leken misschien wat ondergesneeuwd door de conflicten, ze waren er wel degelijk. Zo kwam er een plan van de regering om Mindanao te ontwikkelen, zowel op het gebied van vrede als economie. De Moro's zijn ondertussen al druk bezig om koffie te verbouwen. Journalisten spraken over hoe ze hun werk goed kunnen doen in de Filipijnen ondanks bedreigingen. UNICEF gaat helpen bij het beschermen van kinderen die terecht zijn gekomen in het gewapende conflict van Mindanao en uiteindelijk zijn de MILF en Mangudadatus toch tot een wapenstilstand gekomen. Een zeer belangrijke gebeurtenis. Na de vijf belangrijkste positieve berichten dan nu de meest negatieve.

1.Acht doden bij hinderlaag in Mindanao
2.Soldaten houden oorlogsvoerende partijen uit elkaar in Mindanao
3.Honderden Filipino's vluchten wegens onrust
4.Negen piraten omgekomen bij vuurgevecht
5.Drie doden door gewapende overval op bus

Hopelijk keert deze week de rust terug op Mindanao, want afgelopen week was het flink raak. Het conflict tussen de Mangudadatus en de MILF escaleerde behoorlijk deze week en heeft niet alleen geleid tot dodelijke slachtoffers, ook honderden mensen zijn op de vlucht geslagen. Naast dit conflict waren er ook piraten actief, met een busoverval waarbij drie mensen om het leven kwamen bijvoorbeeld. De vermoedelijke daders zijn gisteren tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven gekomen. En dan was er nog de verschrikkelijke gijzeling van leraren en kinderen. Zij werden gevangen gehouden in de jungle, maar zijn gelukkig weer veilig thuis. De daders (stamleden) eisten vrijlating van hun stamleider.
Ondanks de negatieve berichtgeving komt de eindstand toch op +2 uit.

ANALYSE MOOD ANALYSER WEEK 2

Er is alweer een week handelen voorbij. Voor sommigen van jullie was dit alweer de laatste week van de markt. Andere scholen zitten op de helft: nog twee weken te gaan! Afgelopen week was het nieuws duidelijker positiever gestemd dan de vorige weken, toen de einduitslagen erg negatief waren. Deze week eindigen we dan ook positief: de uitslag is +3. Waarom je dit aandeel had moeten kopen?

Allereerst bespreken we de meest positieve berichten. Hieronder zie je de berichten die het hoogst hebben gescoord. Op nummer 1 staat de meest positieve.
1.Sultanaat steunt president Aquino
2.Kaamulan festival toont Mindanao als een vredige bestemming
3.UK bevestigt steun aan vredesoverleg Mindanao
4.Meer toekomstmogelijkheden voor de ARMM
5.Leger rolt wapenfabriek op
6.Bisschoppen en rebellen praten over de vredesonderhandelingen

Het Sultanaat steunt de president van de Filipijnen. Dit is positief nieuws, omdat het Sultanaat een belangrijke moslimleider is, en dit is dus een goed voorbeeld is van verschillende religies die toch met elkaar door één deur kunnen. Dat zie je nog eens terug in het zesde bericht, waarin bisschoppen en rebellen met elkaar praten over vrede. Een interreligieuze dialoog dus! Het bericht over het festival spreekt voor zich en het bericht over de steun van de UK is positief omdat er zo verder gegaan kan worden met de vredesonderhandelingen. In de ARMM zijn positieve ontwikkelingen gaande met hulp van USAID. Dit waren de berichten die uitgesproken positief waren. Maar helaas, zoals altijd was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat brengt ons bij de negatieve berichtgeving.

1.Drie leden van de Abu Sayyaf gedood in Sulu
2.3 tieners in koelen bloede vermoord in Zamboanga City
3.Gewapende mannen laten ontvoerd Moslim-stel vrij
4.Leger ontkent mensenrechtenschendingen
5.Vrede tussen Manila en MILF nog steeds ver weg
6.Ban mijngroeves dwarsboomt plan elektriciteitscentrales

Berichten waarin slachtoffers zijn gevallen scoren meestal het laagst in de mood analyser, deze worden als zeer negatief beschouwd. We deden verslag van in totaal zes doden, drie leden van de Abu Sayyaf en drie tieners, waarvan nog onduidelijk is door wie ze om het leven zijn gebracht. Verder zien we in de lijst terug dat er ruzie is ontstaan tussen een NGO, die hulp biedt aan de Moro's en het leger en dus de regering, en tussen de provincie en een mijnenbedrijf. Dit kan ook nog ten nadele zijn van de bevolking van Mindanao, omdat het over toevoer van electriciteit gaat.
De overige berichten (die niet in dit overzicht staan) scoorden niet specifiek positief of negatief, ze waren ongeveer neutraal en dus niet sterk van belang voor de uitslag van de mood analyser. Wat de uitslag het meest heeft bepaald zijn de waardes van de berichten. Zo scoorden er een aantal berichten relatief hoog. Daar tegenover stonden dan wel weer twee heel erg negatieve berichten waarbij er slachtoffers gevallen zijn. Behalve die twee uitschieters viel het negatieve nieuws deze week wel mee. De uitslag is dan ook positief, en komt uit op +3.

Analyse uitslag mood analyser marktweek 1

De eerste marktweek zit er op! Hebben jullie de juiste aandelen ge- en verkocht? Heb je het nieuws goed ingeschat? Het was een roerige week met veel aanslagen en slachtoffers, bij zowel het leger, burgers als de rebellen. De Mood Analyser eindigt dan ook negatief, met een eindstand van -6.

Nu een overzicht van de nieuwsberichten die de meeste invloed hadden op de stemming afgelopen week. We beginnen met het positieve nieuws.

1.Ambassadeur VS pleit voor meer steun om vrede en ontwikkeling te bevorderen
2.Leiders van de scouting komen bijeen in Basilan
3.Ontvoerde huismeester in Basilan is gered

Er is niet zoveel positief nieuws geweest de afgelopen week, dit zijn de enige positieve berichten. Het meest positief was het bericht over de VS, die meer steun beloofde om voor vrede te zorgen op de Filipijnen. De scoort hoog op de Mood Analyser. Ook de scoutingleiders die uit verschillende regio's bijeen zijn gekomen om te praten over ontwikkeling, scoorden positief. De huismeester is vrijgelaten door de rebellen, zonder een bloedige afloop, dus dat is ook een tamelijk positief bericht.

De negatieve berichten:
1.NPA rebellen brengen twee mensen om in een hinderlaag in Davao
2.Politie stopt NPA aanval, 1 politieagent gedood
3.Filipijnse politie beschuldigd van martelen tiener
4.Filipijnse journalist neergeschoten

De rest van de berichten waren allemaal negatief, maar de een wel meer dan de ander. Er zijn een hoop slachtoffers gevallen deze week. Er waren veel botsingen tussen de New People's Army en het leger, terwijl er juist nu gesprekken zijn over vrede tussen de groepen. Deze gesprekken scoren dus erg laag op de Mood Analyser. Ook een opvallend bericht is de beschuldiging van een Aziatische mensenrechtencommissie: de politie heeft een tiener gemarteld zonder reden. Dat een commissie uit een ander land druk uitoefent geeft ook aan dat het een erg belangrijke zaak is. Tot slot nog een erg bericht: er is weer een journalist doodgeschoten. Met het bloedbad van 2009 nog in het achterhoofd is het schokkend dat journalisten nog steeds worden vermoord omdat ze kritiek leveren op de politiek.

Al met al een negatief beeld, de eindstand komt dan ook uit op -6. Veel succes met het handelen in de tweede marktweek!

Analyse mood analyser testweek 2

Hier is alweer uitslag van de Mood Analyser van de tweede testweek! Wat werd er de afgelopen week allemaal in de media gezegd over het conflict op de Filipijnen? Hoe staat het ervoor met de Sayyafs, de MILF of de NPA? Wordt het wat met de vredesonderhandelingen? Het lijkt alleen maar erger te worden met de botsende partijen de afgelopen week. De uitslag van de Mood Analyser komt uit op -9.

Zoals altijd beginnen we met het positieve nieuws:
1. Vredesoverleg Filipijnen uitgesteld tot april
2. MILF sluit vrede met Mangudadatu clan
3. Plan om verkiezingen uit te stellen geblokkeerd
4. Provincie Mindanao record percentage werkenden 

Hoewel bovenstaande berichten allemaal een positieve score hebben gekregen, zijn die scores een beetje aan de lage kant. Het bericht over de vrede tussen de Mangdadatu clan scoort wel erg hoog. Maar aan de andere kant was er het negatieve nieuws; en het was niet fraai.

Het negatieve nieuws:
1. Rebellen vermoorden een legerofficier in Mindanao
2. Maleisische bemiddelaars zijn in Mindanao gearriveerd
3. Aanklager Maguindanao beschoten in nederlaag.
4. Soldaten doden burger, politieagent raakt gewond.
5. Verdachte Abu Sayyaf leider doodgeschoten in Basilan
6. De VS beloont Sayyaf informanten

Waarschijnlijk raden jullie het al: de uitschieter in deze lijst is het bericht over de rebellen die een legerofficier vermoorden. Dit bericht scoorde zeer negatief. De berichten over de gedode burgers en de Abu Sayyaf leider scoren iets minder negatief dan het vorige bericht maar ook zij blijven erg 'slecht' nieuws.

Al met al was het nieuws meer negatief dan positief, en zo komt de Mood Analyser uit op een score van -9.

Analyse Mood analyser testweek 1

De score die de Moodanalyser heeft berekend aan de hand van de nieuwsberichten van vorige week is -5. De mediastemming rondom het conflict op de Filipijnen is dus licht negatief. Waarom?

Als je kijkt naar de titels van de nieuwsberichten van afgelopen week, zie je dat de meeste titels negatief gestemd zijn. Er komen veel negatieve woorden in voor. Zo zijn er rebellen en agenten omgekomen, wordt er gesproken over de getroffenen van opstanden en worden moslims gekleineerd. Het bericht over de omgekomen rebellen scoort het laagst in de Moodanalyser, dit is een erg negatieve gebeurtenis en van grote invloed op de mediastemming.

Toch zijn er ook een aantal positieve berichten over de vredesonderhandelingen. Internationale vredesbewakers zijn in Mindanao gearriveerd en publieke discussie is nodig om de onderhandelingen te versnellen. De vredesonhandelingen zijn van groot belang en wegen dus zwaar mee in de Moodanalyser, op een positieve manier. Zo komen we tot een eindstand van -5.

Top 5 aandelen
-- --
-- --
-- --
-- --
-- --

Ook meedoen?
Meedoen is heel simpel.
Meld je aan >

Wat is Markt voor Vrede?
Markt voor Vrede is een aandelenmarkt over vrede en veiligheid in conflictgebieden.
Lees meer >